Boring!

Wow! It’s really showing. I had a cut of fish (tauchu style), some beef in green curry, sambal prawn (sedap) and ulam kacang botor for my lunch. With a glass of clear water. It’s lunch from the organizer, after the penjimatan.

I guess if this course is held before the penjimatan, the lauk will be more and tastier. But, anyhow, I am thankful that I saved money for lunch in this two days in a row.🙂 But I have to drive here. Hmm…Win some lose some. Fair enough.

Today I learn how to create the new business unit, business activity and actual position. Anyway, as we the participants gather for lunch, I listened (not eavesdrop) that them (the other participants and the organizers) are confident there will be no addition in posts or human resource this year, no new reorganization will get approved without cutting down the numbers of the actual proposal, no moving out to new offices and such.

I heard one of them said that his department proposed for 1000 new posts to get only 8 approved. Sad eh? So they said, well, it’s time to learn to live with what we have. The human resources have to be used to the max or okay, optimum.

So, yeah. We at the government get to feel the tempias as well. Hmm.

Adaptation. It’s a big word now.

p.s : Live with what we have.  

 

 

Pengarang: aishahkay

simple young lady, living happy most of the time.

22 thoughts on “Boring!”

  1. sorry my dear asiah, change of government belum tentu keadaan akan berubah.. less corruption to ease the life of the greater rakyat? no way, manusia kan .. sekarang kroni opposition rasa depa rugi, kalu depa dapat kuasa, kroni dier plak untung, kroni sekarang pulak rugi. manusia dan dunia ..
    yang penting, apa jugak dasar gomen tu, adalah untuk jangka panjang. jangan sempitkan pemikiran. ini tak, orang bagi rebat minyak untuk 1 year supply, depa dah gembira dapat extra cash untuk bayar bil bulan nie .. mentaliti tu …
    saya sokong langkah berjimat (walaupun saya suka berbelanja uwawawa ….)
    sorry chah, luahan perasaan pulak.

  2. asiah, change the government? ahah..it will always be the other way around i guess. think. [needless to state here]. there will always be the other way around. the pros nanti will be the cons as well. the promises will be as sweet as well. the rakyat will have to choose still. it’s the same game. you think.

    paris, i couldnt agree more. it’s okay. i love to read comments from you.

    niza, memang sedap. ikan tu superb. actually ikan masak tauchu reminds me to the ikan masak tauchu dalam tin yang selalu dimakan semasa camping di zaman dolu. it’s one of the bestest dishes could be in the jungle. hehe.🙂

    en_me, again. i couldnt agree more. tak semua yang kita nak kita bleh dapat. win some lose some.

    faruk, don’t want to say anything. [lu pikirlah sendiri] haha.

  3. hahaaha… bila baca komen echah kat faruk tu teringat rancangan ‘Lu fikirlah sendiri Nabil’… saya masa balik kg tu 1st time tgk… almaklumlaa umah kat sini x ada astro… huhu… giler lawak laa tgk citer tu…😉

  4. echah : saya pun suka gak! masa tgk tu, terpikir gak nak masukkan astro kat rumah penang. tp, bila dah sampai penang… x yah lah masuk astro… huhu… tidak ditengok!

  5. niza, saya pun rasa niza tak perlu nak guna astro di rumah penang…

    FARUQ iye, buzzy bug bizi betul sampai tak sempat nak tonton rancangan tv. workaholics gitu….

    btw, mamawafiy is on leave.🙂

  6. Alhamdulillah mamawafiy takder…kalau tak…kau ni ada ke nak mengumpat2 pulak. huhu😛

    chill bro. ada apa2 nak share ngan aku ke?😛

  7. saya kalau makan nasik kena ada cili padi, so tak kesah la lauk ape2 pun janji ada cili padi. tapi, lauk yang ada tu pun dah menyelerakan ape.. hehehe

    sorry, lately busy nak pi jalan-jalan kat blog kawan-kawan. broadband pun tak bagi kerjasama. huhuhu… ni pun ada masa sikit. lama tak borak dengan korang laaa… T_T

  8. Bagus! Bagus! Government officers yang sangat setia dan taat pada government. Baru semua dasar kerajaan senang dilaksanakan. Tetapi andai katalah government bertukar (err… macam yang Anwar Ibrahim dok berangan tu… actually walaupun saya sokong pembangkang, tetapi saya sokong PAS, saya tak minat dengan KeAdilan, dan saya tidak suka Anwar… how would you describe it?!)… okay, katalah government bertukar, adakah you all government servants ni akan menumpahkan taat setia juga pada government yang baru? Just wondering… Adakah you all taat pada BN or pada government? Anyway, saya lebih suka Pak Lah berbanding Mahathir!

  9. Pn Asiah, saya adalah super neutral. I would gladly serve whoever is elected, because they’d have been elected by the rakyat in the 1st place. And as a civil servant, I would pledge my utmost commitment to whichever coalition that would form the government. sekian.

  10. Puan Asiah, taat setia kami adalah kepada kerajaan yang memerintah, so yes boleh dikatakan kami neutral. tapi saya tetap menjalankan tanggungjawab sebagai pengundi. Sebab ini negara demokrasi. Rakyat diberi kebebasan untuk memilih. Saya percaya, mana2 kerajaan yang memerintah sekalipun, walau apa pun tindakan yang diambil, akan tetap ada pihak yang tidak berpuas hati.

    I believe that, kerajaan plan something for a long term. like paris said before.

    Taat kepada BN atau government itu bukan persoalannya. Kita sebagai rakyat berhak memilih atas pendapat kita sendiri. By the way, undi pun adalah rahsia.
    🙂

    Semoga Malaysia ni kekal aman dan damai. Amiin.

  11. bekerja untuk kerajaan semasa tak kira dari parti manapun ia. ingat tanggungjawab, kerja dengan ikhlas. kita datang masuk kerja kerajaan tak dijemput (kita yang beriya-iya isi borang SPA8) dan kita nak keluar pun tak dihalau. lu pikirlaa sendiri…kalau tak suka dengan change management yang berlaku, boleh sahaja pencen…bukak bisnes photog.

    setuju dengan paris, dasar adalah untuk jangka panjang. kenapa kita kena bayar tol sekarang? sebab kita nak ada highway sekarang kita swastakan pelaksanaan, kalau tidak rasanya lebuhraya utara selatan tu takde lagi smpi la…kalau takde highway sekarang, camne kita nak bergerak dengan aman dan selesa ke tempat lain? jem tu biasa, jalan 8 lane pun boleh jem.

    owh, apa ke hal GSPS pulak komen aku pagi ni….

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s