Email

*mails mails mails. can’t finish reading them.

Bulan Ramadhan ni banyak sungguh email yang berbentuk ilmiah agama yang diterima. Ada yang menyentuh hadis, ayat Al-Qur’an dan sebagainya.

It’s not that I don’t believe in these kind of dakwah, the kind of forwarding, distributing ilmu. It was good, until one day an officemate told us [my other friends and I] that the source of the email, it’s not only unknown but at the same time, unreliable as well. It was the email that we received on the eve of Ramadhan which saying about the forgiveness something [I can’t really recall it] but the content of the email is somehow related to hadith, which is actually don’t really exist. 

Many of us, including me somehow are affected by the closing statement in these forwarded emails, but I learnt to believe that, God knows what is best for me, and everything happens for reasons. 

It’s not like I’m saying that those emails are not trusted, but better check them out, check the source. Or like the friend did, he did seek guide from the alim, knowledgeable ones to know if the statement is truth or not.

p.s : Apa-apa pun, yang baik itu datangnya dari Allah, yang buruk itu, datang dari diri saya sendiri.

p.s : Renung-renungkan…selamat beramal.

 

Pengarang: aishahkay

simple young lady, living happy most of the time.

22 thoughts on “Email”

  1. hmmm…kak nana…baca tapi tak ingat…okay la tu…kadang2 bila terjadi sesuatu perkara baru kita teringat…

    faruqy, ermm..kantoi diriku di situ…aku tidak pergi dengar ceramah heheh….tapi wan khairul dah sebut pasal hal ni even before ramadhan…

  2. same here. saya sangat tak suka orang spread hadeeth without knowing sanad nya, and whether it is Sahih or not. so berhati2 lah.

    Peringatan dari Rasulullah:
    “Sesiapa yang membuat dusta ke atasku maka siaplah tempat duduknya di dalam neraka”

    Riwayat al-Bukhari dan Muslim. Menurut Dr. Mohd Asri Zainul Abidin Hadith ini diriwayatkan oleh sepuluh para imam dan ianya mutawatir, ruj: Muqaddimah Miftah al-Jannah m.s. 31, `Abd ar-Rahman Fakhuri, ctk. Dar as-Salam, Mesir.

    oh btw, hi aishah !🙂

  3. ida pun sekadar baca saja dan tak cenderung utk fowed-mowed ni. bukan apa, hadith palsu/lemah/salah tafsir semakin berleluasa disebarkan dengan komunikasi semakin canggih.

    sebenarnya, utk elak dari terjebak dengan hadith palsu/lemah/salah tafsir ni, diri kena rajin2 selak hadith dan ayat suci. baru la tak kena kantoi.

    kan?

  4. sbb tu la aku tak suka forward email² mcm ni. Sbb tak tau betul ke idak. Lebih² lg email yg last² tu suh forward 7 orang la, nanti esok dpt miracle la.. lagiii la aku taknak.. takut syirik.

  5. hoh .. banyak la dier punye “forward this to 7 people and your dream will come true tomorrow”.. pala hutak dier .. tak logik langsung, hantar email lalu impian seperti memiliki pakwe yang kacak, kaya dan bujang menjadi kenyataan keesokan harinya … sungguh penipu!!!

  6. betul tu puan, saya setuju…kalau dulu ingat dapat surat yang berantai tu…huuuu
    🙂

    miss paris….kalau yang dream comes true tu yang cute cute tu at least bleh dibezakan dengan fun dan serious…kan…

    tapi yang email yang macam lanun cakap tu….memang takut syirik…macam kita akan lebih percayakan nasib kita macam ditentukan oleh forward atau tidak email tu….nanti segala perbuatan kita pun disebabkan takut jadi gitu gini bukannya takut pada Allah…itu pun dah macam syirik tu. nauzubillah…

    huhu…

  7. hahaha.. lawak… nana nana.. mana la depa dapat alamat rumah ko….

    aishah : kawan satu universiti ke dengan wan rose tu? nampak ada link wan rose kat sbelah.

  8. kak nana…sekarang ni takde pulak terima surat cgitu.. dulu ada lah…masa sekolah menengah…sekali tu jer

    lanun, wan rose kawan masa matrik…kenal ke? senior eh? ke sebaya….

  9. Lanun:
    aku kan glamer, selalu menang peraduan kat majalah.

    nama aku selalu ada dlm majalah Ujang tu..

    p.s: biasalah org glamer…hahaha..

    Echah:
    bukan setakat surat berantai je, org nak berkenalan pun ada. tapi, sumer budak2. kesian kak nana.

  10. Lanun…dah agak dah…sebab ari tu girl [salfiza] pun tanya the same q..

    kak nana memang glamer….bangga saya jadi kawan kak nana…haha🙂 nak autograph cket…

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s