Balik dari raya!

Ya Allah! It was my first time having to drive up to straight 6 hours! Luckily it was two of us who can drive. The trip from hometown in Kuala Krai took us almost 12 hours. (plus recess, break, toilets, petrol stops, dinner, prayers). It was almost four o clock in the afternoon when we departed from Bukit Sireh (or Sireh Heights heheh) and it was 4.15 in the morning when I parked Jiji in front of my rented LEP house.

It doesn’t matter though the time and pain it was that we reached safely, that really matters. Alhamdulillah.

What I would like to share…

to the drivers yang sesuka hati menyelit dan memotong sesuka hati, recklessly then tetiba ada kereta dari arah yang bertentangan…lepas tu baru terhegeh2 nak bagi signal nak menyelit depan kereta orang…woi! please la beratur and wait for your turn! orang lain pun nak balik jugak. and of course semua orang nak sampai. cepat or lambat doesnt really matter. kalau kau nak sampai cepat kenapa kau gerak ari ahad? kau tau kan ari ahad sure jam dari kelate ke k.l? kenapa kau tak gerak ari sabtu? tak pun kau cuti lagi sehari kau gerak ari isnin. jalan sure clear! bodo! geram tau. kalau kau terlanggar kereta sapa2 kat depan kau masa kau secara bodohnya menyelit-nyelit dan memotong membuta tuli tu, kan bertambah jam lagi. kau pun tau kan…jalan dari kelate ke kl tu bukan nya two lanes macam jalan kat kl dan putrajaya yang 2-3 lanes ni…menyusahkan orang tau tak?

tu je yang saya nak share. geram tau!

p.s : harap2 semua orang tiba dengan selamat. berhati2 di jalan raya!

p.s.s : Ari sabtu, 27 September, saya gerak dari LEP dalam kul 3 a.m and reached home safely at 10.30 a.m. Road was clear until a lorry terbalik dekat-dekat dengan Felda Paloh….Jam sekejap dekat situ.๐Ÿ˜›

Pengarang: aishahkay

simple young lady, living happy most of the time.

27 thoughts on “Balik dari raya!”

  1. kalau aku cerita ni mesti ko marah kat aku…

    tapi aku selalu balik kampung bawak laju. usually 170 minimum. aku bole sampai ayer keroh from bangi dalam 30 minit je.

    tapi aku tak suke menyelit atau mencilok. aku tailgating. aku tau bahaya but aku believe that the right lane should be reserved to those yang bawak laju melebihi hadlaju kebangsaan. middle lane utk yg bwk ikut hadlaju and the left lane utk yg nak bersantai.

  2. fadh, kau buat cenggitu di lane yang berkaitan tu aku fahamlah. tapi jalan dari kelate to kl most of them are one lane only….gilo ko nak bawak laju2 tengah2 jam tu then nak nyelit2 depan kete orang [kete aku] sesuka hati. dah la tak bagi signal! hampeh!

  3. selamat pulang!

    fadh, kau jln la pandu laju2…
    aku tgk kau drive tak nmpk kepala pun..

    kesian kat pemandu lain.. nnt diorg terkejut tgk kereta laju memecut takde kepala pemandu..

  4. hehe.. citer mu nie, ayah aku suke buat.. sebab kegemaran beliau ialah memandu laju… tapi aku confirmkan dengan mu, ayah aku tak memotong mu, sebab kami tak berjalan pada hari ahad berkenaan.. aku paling benci orang potong kiri … macam haram!!!

  5. tiring isn’t? drive lama2… huhu… nasib echah bawak keta auto…

    fadh :
    bawak laju2 camtu x penah kena saman ke? ke ada imuniti dari kena saman nie?

  6. aku suka kadang2 saja2 je amik gambar mana kereta yang ikut lane kecemasan kat plus. kunun2 nak snap and hantar kat polis la. bila nampak flash terus diaorang masuk proper lane. hehe

  7. fadh, ko giler. aku paling laju pun pernah bawak 180 je. haha~ tapi sekarang aku dah insaf. sekarang aku mengamalkan “pemanduan bersahaja”. min 80km/h, max 150km/h. average biasanya dlm 110km/h.

    ecah, itu pasal aku suka drive malam. kurang sikit jerks on the road.

  8. buzzybug : setakat ni tak penah kena la, tak penah kena tahan pun. kena kaji tempat diorg tembak kat mane before nak speeding. hehehe

    faruqy : ko dah berkeluarga so takleh bawak laju2…aku ni bujang lagi bro. hahaha

  9. memang patut mati pun orang-orang yang ‘potong sayur’ ni…kalau mati sorang-sorang takpe gak ni heret mangsa keadaan yang tak bersalah sekali…owh dem.

    tapi puas hati bila enche polis menjalankan tugas mereka (finally?) dengan menyaman orang-orang yang ikut emergency lane di LPT…hoyeah~

    saya gerak kul 6.30 pagi dari panji…sampai seri gombak dekat kul 10 malam plus bekpes di kuala krai, nappy change zafeera di R&R gua musang dan solat+late lunch di raub…duh~

  10. kak nana, fadh tu memang… hehe.

    paris, aku pun kadang2 terlaju jugak, tapi tengok keadaan la…yang nak laju-laju lah, tapi jangan la membuta tuli tak hiraukan orang yang beratur panjang2…keji jugak lah… [sabar ni sabar…]

    niza, tulah, nasiblah kete auto…tapi memang nak auto pun, kalau kete manual, dah tak reti dah nak bawak…hehe :p

    knizam. bagus gak buat gitu. diorang ni nak kena rasa polis ada di persekitaran tu yang buat diorang bersopan…perception of being caught yang tinggi membuatkan orang lebih berhati2…bukannya nak fikirkan keselamatan sendiri dan orang lain, tapi lebih menyayangi duit, kalau2 kena saman…

    faruqy, jangan ikut yang tak elok…fadh bawak kete hebat, tu kena drive laju…aku bawak jiji 130 pun dah menggeletar… hehe…๐Ÿ˜›
    aku nak gerak malam tapi mak aku cam tak benarkan jer…so, anak yang solehah kenala ikut cakap mak…kan?

  11. hoh hang ingat waja tak hebat ke? hehe takdela sekarang aku mmg kurang gila sikit. dulu bawak 180 pun guna satria gti. memang best.

  12. fadh, kau mengajar teknik kau pulak eh. hoho…

    abam, i couldn’t agree more with you. memang diorang ni…keselamatan diri sendiri pun tak terfikir, apatah lagi nak consider kan orang lain…

    sabar je lah…ni dikatakan masalah attitude pemandu ni…๐Ÿ˜›

  13. bukan tak nak berubah bro..tapi kadang2 tak logik hadlaju tu. betul tak ecah?

    kite diskus secara sincere, not based on rules okay? ko letak 110kmj kat highway dengan keadaan kereta skang yang makin lama makin hebat. macam aku bawak waja, aku bawak 170 tu belum floor tau, and mana aku tengok speedometer masa bawak kete, sedar2 dah 170.

    hadlaju kena revise balik. tapi kalau yg bawak kete kecik tu kena beringat la.

    yela, bunyik macam selfish, tapi kadang2 rules tak ikut logik akal.

  14. faruq, yang baik diikut yang tak baik tu..lu pikirlah sendiri…

    kak nana, bolehlah..heheh…

    zahack, attitude orang tak bleh nak buat apa…nak kena bagi pendidikan sejak kecik…harapkan kesedaran sivik dalam diri sendiri ajer lah…

    fadh, nak bawak laju ke apa aku tak kisah….yang aku kisahkan ialah, orang yang tak beratur….semua orang pun nak cepatkan…nanti dah takde kete diorang nak pecut pun pecut la…asal tak menyusahkan orang lain. aku pun kadang2 pecut jugak, kalau dah jalan kat putrajaya ni lengang tak de kete sangat.

    tapi faham2 la kan…kalau kat jalan satu lane yang dipenuhi kete tu pun nak pecut laju2…tu memang tak bertimbang rasa la kan….

    callister, geram lah…kalau bleh sekeh dah lama dah aku sekeh…

  15. ya!! pecut tak salah. yg salah tailgating kalau tak cekap. tapi lagi salah kalau bawak pelan tapi gatal nak dok lane kanan. mamat2 ni la yg buat org jadik hangin pastu eksiden.

    sila JKJR didik org2 macam inney.

  16. Yes…aku pun alami perkara yang same ngan mu ecah mase drove back to Perlis…jalan jam because of org yg duk lane kiri ni menyempit2 menyelit. dah le lane kiri tu sempit…gagah jugak nak lalu…jatuh kete lam longkang baru padan muka…

  17. taktik best…kena berani buat.

    kalau nampak ada orang nak mencelah ikut kiri…sila bajet sehingga keter tu hampir pastu buat2 cam nak masuk kiri secara melulu tanpa bagi signal. sila lihat betapa kalut keter itu mengelak – nak ke kanan takleh, lalu ke kirilah ia dan jika bernasib lebih baik…masuk longkang.

    perkara ini telah dipraktikkan sebanyak dua kali oleh abang hilang akal. pertama di kawasan gua musang dan kedua semasa di raub…padan muka ko, sapa suh celah kut kiri.

    p/s: kalau sayang sangat dengan keter sendiri, x digalakkan mencuba aksi ini tapi kalau keter anda telah berasimilasi secara total dengan anda (boleh kontrol keter dengan minda), sila cuba…layan dowh~ especially bila muka mereka terkulat2 nak menyumpah tapi takleh sebab tau salah. btw, kalau eksiden pun, dia yang salah…

    eh, aku membebel lak..ahah~

  18. ecah, aku balik hr isnin pun jem jugak tau. Tapi aku bertolak kul 12tengahari. hehe… sampai umah kul 10.30mlm.

    Jem teruk kat raub dengan gombak. Tp paling teruk kat raub la. So kitorang amik jalan lain lalu Mempaga. Tapi sunyi la jln tu, mlm plak. hehe~

  19. aku pernah lalu mempaga..raya tahun 2006…memang sunyi..banyak ladang…

    aku tengah bayangkan kau limbo dance..giler ah.๐Ÿ˜›
    husband kau orang kelate ke?

  20. Ye sunyi, tapi aku rase best lalu kawasan tu. Apsal tah.. hehe… Lagipun lori yg lalu situ seme sporting2 kasi kitorang potong. Kitorang hon la tande time kasih, pastu die hon balik. Hehe~

    Husband ku orang Kota Bharu.๐Ÿ˜€
    hee… takkan la aku nak limbo dance~~๐Ÿ˜€

  21. Kalau diaorang paham korang hon tande tima kasih takpelah…kalau yang kurang paham tu, ada dia ingat korang ajak berlumba hoho ngeri… oh husband kau orang kb….

    go lanun go limbo dancing๐Ÿ˜›

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s