Getting older, maybe?

As the eldest child, I used to help my mum folding clothes at night, while watching tv, mostly private drama (drama swasta) at that time. My mum only let me did the small pieces, mine or siblings’. But I love to fold kain sarung because it was the damn easiest thing to fold. It’s just a rectangle piece of cloth. Anyway, however best I thought of my work, mum kept refold them again. Huhu.

Now and since the day I started boarding school, I have to do my own laundry, from washing to folding. I had to admit at that time, I was not very good at everything. What do you expect, thirteen years old girls to do all those thing, we were no domestic queens. We used to play with the air sabun adalah. Making balloons between our fingers. Haha.

But we dreaded gotong royong. Yuck. We couldn’t keep that bathroom, washroom clean everytime. There must be something, or someone who seemed having problem keeping up with the cleanliness. Hmm. The only day to find the washroom in good condition was on Saturday because there would be an inspection on that day.

By inspection, I mean we have to stand hand holding the poll of the bed, and watching out, whose sheet is the crispiest and tightest, maybe. And waiting for Ustazah to come and check, bed and our locker too. Huh. Then we were willing to just sit on the floor rather than sleeping on the bed, in order to keep the sheet crisp all day long, Saturday. In addition to that, that day was also meant for fingernails checking. The Ustazah, our warden at that time will do the checking from one hand to another. What a work!

I was rambling anyway. I just want to share that I spent about one hour, folding 20 pieces of clothing. Because I was so easily distracted by the internet, tivi and food and drinks. Huhu.

I wasted time. And now I have to sleep! Gudnite!!!

Pengarang: aishahkay

simple young lady, living happy most of the time.

14 thoughts on “Getting older, maybe?”

  1. Lipat kain.
    Kak nana suka cuci kain, tapi tak suka lipat.

    Huhuhu… tapi, kena buat jugak la, bila duk sendiri.

    Kat rumah mak takpe, adik2 ada…

    1. mana aci anta dobi jer. huhu.

      ni nostalgia zaman budak dulu. ini kes melipat baju malam tadi la ni. sampai kul 1 am baru setel. huhu.

  2. ida pun tak suka lipat baju, gosok pun malas :”> baju dari ampaian terus sangkut. hu hu hu..

    ida suka lipat kain pelikat. fabrik keras sikit. bila lipat terus jadi bersait, kemas.

    kak nana, kita sama. ha ha ha. tiap2 hari mesti nk basuh baju guna washing machine. kalu kat asrama time uni dulu, pasal kena basuh tangan, berbakul baju tu baru la nk membasuh🙂

    1. Hey. mmg sama.

      Hahaha..

      Ada satu peristiwa, roommate kak nana masa belajar ni dulu..dia malas basuh baju tapi suka kemas bilik, termasuk almari kak nana. pulak tu, dari diploma samapi la degree, kak nana asyik dapat satu room dgn dia, sampai shah alam dan transfer ke melaka, kami asyik sama.

      pastu, kak nana request kak nana basuh baju KAMI, dia kemas dan lipat baju.

      Best giler waktu tu!

    2. best la kak nana…ada kawan yang macam tu.
      echah tak banyak hanger. memang melipat jer. kalau letak dalam locker tu tahan la sehari dua barisan yang kemas kemas lepas tu…takde dah…
      abis mess, sampailah lipat untuk basuhan seterusnya.

  3. haha echah sama macam yana jugak ni..

    kalau lipat kain..memang amik banyak masa. kejap2 tengok tv, kejap2 tgk internet. dan part lipat kain sarung itu adelah part feveret berbanding baju2 yang ada rompol2 atau yang sewaktu dengannya.😛

  4. saya malas lipat kain. hahahaa… lipat kain leceh!! benci. itu sebabnya kena ada banyak2 almari. bleh gantung aje baju. hehehe…

    yang pasal inspection kat hostel tu, saya pun sama gak masa kat mrsm dulu… lebih rela duk kat lantai dr katil selerak.😀

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s