Bolehkah saya?

I suka iklan milo. Yang ada dialog “bolehkah saya….”

Suka sangat budak yang bercakap tu sangat comel.🙂 Teringat zaman budak2 dulu, mum would never let us go out and play unless we had our afternoon tea, usually mum would come out with fried banana, banana fritters etc with tea. Usually we will be playing from 5.30-7.00pm. Standard masa bermain la tu. Main tak jauh, depan rumah jer. Main basikal. main bola kaki tiga, bola baling tin (bola pekong kopi). Hehe. Kawasan rumah luas.Bukan rumah kami jer, rumah jiran2 pun masuk sekali.

Nanti lukis letak.

Oh ye. Bolehkah saya tu, merujuk kepada beberapa perkara berkaitan kerja.

Selama setahun I di tempat ni, dah banyak kali I attend bengkel berkaitan bidang kerja. I rasa ilmu I pasal kerja ini sangat lah toho (cetek). Biasanya persoalan yang dibincangkan adalah terlalu teknikal. Memang I peserta paling pasif sekali agaknya. Mendengar, dan menyerap segala ilmu yang dikongsikan.

Selalu waktu rehat I akan duduk bersama power ladies yang sangat passionate dan knowledgeable, dan mendengar diorang bercakap, I rasa macam sangatlah budak-budak yang baru belajar.  I suka duduk dengan ladies sebab they know me well, kalau dengan power rangers guys, diorang cakap isu terkini dan suka tanya I banyak soalan soalan yang memang sia sia sebab I akan sengih jer. Berlainan dengan ladies, they akan guide me on what I should do, suggest various ways to enhance my knowledge and even persuade me to further studies.

Selalulah I akan tertanya-tanya, bolehkah I menjadi seperti mereka. Kadang-kadang I akan membuat kesimpulan bahawa; I masih baru dalam bidang ini dan mereka semuanya sudah berkecimpung dalam bidang ni berpuluh-puluh tahun. Memang pengetahuan I sangatlah rendah kalau dibanding dengan mereka. Tapi, I tidaklah boleh jadikan itu semua sebagai alasan untuk terus menjadi pasif, kan?

Hari tu, beberapa power ladies were shocked to know that I was born on 82. “I masuk kerja, u belum lahir lagi?” and “wah, so young!” , itu reaksi mereka, and the best part was they didn’t look down on me.Instead they gave me support and advices. I like!

And now, though I had the leader title, still I am confusing on things like;

  • can I sign out this letter; or do I need to consult my boss first- usually I am afraid that my boss will say “benda macam ni pun nak tanya I ke?” that’s not good but if I don’t consult, I am afraid it will go like – “why don’t you consult me first?”. Though I know that my boss will give the best advices to me, but…
  • can I give this feedback at this meeting – or should I just shut up and report back in writing.
  • etc

I wish I will do my best. And I will learn and learn until forever. I know that I am going to be put in any unit or division at anytime.

I wish I performed enough.

It’s tough, but nothing is impossible. So here, I wish you and I the best of luck.😉

Oh, here, the house yard plan.

hehehe

🙂

p.s : N is for neighbour.

 

Pengarang: aishahkay

simple young lady, living happy most of the time.

7 thoughts on “Bolehkah saya?”

  1. adik kak nana, nak mintak duit sekolah lebih drpd biasa pun guna dialog mcm ni: “boleh kah saya ……” sambil buat muka yg mcm mintak kena penampar.

    huhu.

    eh, cacah sgt gigih lah, sampai lukis map.:)

  2. saya pun selalu mcm tu…kita serupa nak2 bab nak tanya boss nak sign surat ni ke saya je buleh sign? hahahahaaa sunggoh giler kuasa :0

  3. tapi, perkara tu mematangkan kita kan..bila dah sekali boss kata :takpe surat camne u je sign, kita akan fikir next time kan!!

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s