Goreng Pisang

Ahah. Update terlebih pulak.

Tadi saya lunch rojak dan cendol dekat tepi jalan Uniten tu. Lepas makan tu, ingat nak tapau la goreng pisang untuk budak-budak office.

So, I berhentilah kat gerai sebelah makan rojak tu. Masa tu I ngan Sani dan Nolee.

Me : Pise gapo nih? (Pisang apa ni) Pise tandok dok?
Tetiba, ada makcik tu berhenti dan membelek jugak pisang tu.
Makcik : Eh, ada ke pisae tanduk gini. (Dengan irama yang agak menjengkelkan seolah2 I tidak kenal pisang. Memang tak kenal pun, tapi tak yah la nak emo makcik).
Me : Oh. Saya teka-teka je.
Lalu I pun bertanya dekat kakak jual goreng pisang tu…. Sekali kakak tu pun kata, betullah, pisang tanduk~~~
Me : Yeay! Betullah pise tanduk! (sambil bersorak meraikan tekaan yang betul) That’s the way I do things with my mum… So I rasa I beraksi macam biasa lah. Tapi I rasa makcik tu tak boleh terima aksi I lalu beliau mendiamkan diri sahaja.

Sani and Nolee pun cakap, makcik tu terasa dengan aksi I. Oh makcik! I tak sengaja la… Tapi makcik pun janganlah marah sangat bila I teka salah…

Kesimpulan;
i. mungkin makcik tu anggap I ni anak dia, so kalau anak dia tak kenal pisang dia akan marah.
ii. saya pulak anggap makcik tu macam mak saya, sebab tu saya bersorak “yeay!”

Tapi, pengajaran;
Tak semua orang berfikir dengan cara yang sama….

Apa-apa pun, goreng pisang tu memang best!

Pengarang: aishahkay

simple young lady, living happy most of the time.

5 thoughts on “Goreng Pisang”

  1. wah sedapnya cendol..lokasi macam tempat yang telah dipromote dalam blog *** je.haha..cha, awk ni cover2 la skit. mana tau makcik tu baru nak usha awak..haha

    1. arin…. malas saya nak cover cover… huhu…

      faruqy, apsal komen kau masuk spam? kau memang ada cubaan nak spam aku punya entry eh?
      baiklah… noted that… malas gak nak tukar… biar je lah…

  2. amboi makcik tu..takpe la ko pun dah ok kan tak terasa hati..tak semua org suka dgn cara kita kan..mak kita maybe suka cara camtu pasal itu mak kita….hehee
    btw faruqy…long time no see haahaaa….

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s