like-like · nescafe tarik

Angkor Cost

Oh, tetiba terasa mahu kongsi perbelanjaan semasa di Angkor dan tempat-tempat lain di Siem Reap. Ini untuk Sabtu saja and tak termasuk hotel dan flights fare.  All are in USD ($).

1.Tuk-tuk

$18 perday, driver tuk-tuk akan pick us up di hotel, and akan bawa terus ke Angkor atau terpulang ke mana-mana dulu, pasar ke etc.

2. Tiket masuk Angkor

$20 perday pass… sebenarnya ada pass untuk 3 dan 7 hari pada harga yang lebih berpatutan, tapi memandangkan we were going back on Sunday takkan nak beli pass 3 hari pulak kan. Lagipun masa ni I tak tahu yang banyak gila temple ruins yang boleh dicover dengan pass berjumlah $20 tu…

3. Lain-lain di Angkor

  • topi pantai  (panas) – terpulang pada kebijaksanaan tawar menawar u ol… I dapat $6 with 2 bottles of mineral water (500ml)… itupun budak yang jual tu cakap takde profit jual kat I… hehe…
  • Tourist guide, maybe around $10-$25 perday, or maybe more than that sebab I tak amik tourist guide pun… I join je mana2 tourist guide yang bawak rombongan ramai2 yang bercakap English la kan… menyelitkan diri di celah2 tourists lain…

4. Makan

My friend and I makan biskut je masa tour tu. So perut kami masuk angin. HUHU. Breakfast at 10 di hotel, then kami terus pergi dinner at 6.30 pm at D Halal Cafe… Cost dinner about $6.50… This was our official diner while we were there… haha.. Pemilik dia orang Malaysia…

(p.s : For a more affordable place to stay, there’s Explorers House… the same owner of D’Halal Cafe..)

5. Lain-lain selepas Angkor

  • Kami pergi Center Market, dalam 3 markets yang kami pergi, Center Market ni paling berpatutan harganya dan paling banyak choices kut… Kami pergi Old Market and Night Market juga… semua market dekat2… souvenirs like fridge magnets, keychains, postcard etc, kalau nak bagi kat 20 orang tu…. u ol buleh dapat for less than $30 la… but silks I suggest you go to Old Market, more choices…
  • Kami juga pergi sesi urut and manicure and pedicure… cost us about $20, ni pun terpulang pada kemahiran tawar menawar… jangan percaya harga yang dicetak pada brochure, it might be lower and it might also be higher than the actual price… for that $20, kami dapat urut badan with aroma therapy oil, yang macam harga RM108 di Thai Odyssey… with the same room condition… memang cheapppp….

Okay, after all,

we went back to hotel at 9.30pm and the same tuk tuk came to pick us up to hotel and we pay him $20 (initially $18) but kami rasa dia berkhidmat dengan jayanya so kami pun bagi la tips $2 untuk dinner dia maybe that night.

So, jumlah semua dalam… ($18 (tuk-tuk) + $20 (pass) + $6 (hat and water) + $6.50 (dinner) + $20 (massage and manicure pedicure) = $70.5 = lebih kurang RM220 lah…  but for tuk-tuk it’s actually per tuk tuk so just $9 each person (I pergi berdua je) so tolak dalam RM27 lagi… (lebih kurang harga tiket masuk USS Singapore je pun.. kan?)

Hope this details will help you guys…

🙂

Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s