From the coffee table. 16.8

Tadi saya bersembang dengan Prof, selain dari berbincang pasal tesis master saya ni, kami turut bercerita pasal isu semasa, pasal Mesir, (ini nasib baik pagi tadi saya ad abaca satu artikel pasal Fakta Kemelut Mesir- terima kasih kepada yang sudi buat artikel), pasal keluarga, pasal kadar jenayah di Malaysia.

Kesimpulannya, kalau kita ada asas agama, kukuh atau goyah, kalau kita percaya kepada Islam, kita akan faham bahawa, membunuh orang itu dosa besar, dosa besar, siapa buat, masuk neraka.  Begitu juga dengan gejala-gejala social yang lain.

Sebenarnya, kalau kita payah sangat nak percaya akan hokum hakam (Nauzubillah), cukuplah dengan mengingati kita ada ibu bapa yang mungkin, tidak akan suka tindakan yang kita lakukan. Mampukah, mengecewakan orang yang menyayangi kita? Mampu? Mungkin juga ada yang buat jenayah ni memang dah keturunan gangster macam dalam cerita KL Gangster? Wallahualam…

Haha ada juga sesuatu yang funny pasal tagline “Syukurlah Malaysia masih aman”. Aman ke…  Untuk status keamanan, Malaysia is now at tier II watchlist, which mean that we are so close to the tier III which means (tier III-not that safe!) one thing funny is that the status is given by the USA. How. They are the main power in so many areas, economy and security, just to name a few. So, kalau kita jatuh ke tier III, ekonomi akan susah sebab Negara luar tak akan yakin nak invest in our country sebab mereka rasa Negara kita tak aman, simple kan?

Kalau Negara tak aman, (Nauzubillah), ekonomi tak mantap (Nauzubillah) mungkin kadar jenayah makin teruk.  Kalau kita tak kembali pada agama, pada asas yang membuatkan orang-orang dulu bertahan. Bukannya Negara kita ini kaya dari mula. Kalau kaya lah, well, saya rasa Negara kita dah cukup. Tapi kehendak semasa, menyebabkan Negara kita tidak wujud dan bertahan dengan sendiri, well read : kita banyak bekerjasama dengan Negara luar dalam membangunkan Negara kita… Jadi nak tak nak kita perlu untuk mengikut dan berintegrasi dengan Negara lain, tapi kalau kita sentiasa ada asas agama, yang paling senang ialah, tinggalkan yang buruk, dan buat yang elok… Saya rasa asas ini adalah terpakai untuk semua agama, dan untuk yang tidak mahu percaya pada agama, mereka juga boleh jadikan perkara ini sebagai pegangan.

Kenapalah kena ada orang jahat? Sebab Tuhan nak uji kita.

Oh panjang pula saya ulas pasal baik dan buruk ni, mana tahu nanti keluar dari Starbucks ni (ye, tak baik kan?-takpelah, pilihan) ada perkara yang entah macam mana berlaku pada diri, berdoa saja pada Tuhan, semoga kita semua dilindungi dan sentiasa berada pada jalan yang diredhaiNya… Amiin…

Semuanya dibincang dengan Prof, who else… My Prof, she’s very knowledgeable, which explains why my topic hadn’t been finalised until today, because every time we meet, she would come up with so many different ideas and I kept feeling blank when I leave her office.  Erk, looks like I was trying to blame her. HEHE. She said I should start managing my time better, and to focus more on my study, I have to show like, I really want to do this, I am in love with my topic, I wanna know anything about it, I wanna do anything to get it done!

So, gotta get back to my thesis.

Salam!

Pengarang: aishahkay

simple young lady, living happy most of the time.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s