Self taught

Hi,

These past few days I attended few meetings.

It was frustrating to see that ada orang yang tak reti nak berhenti bila dah start bercakap. It’s a skill that you have to pick up in your years of working, I think.

Frust sebab apa, sebab orang yang saya berhadapan ni, orang yang hebat in their bidang, sangat master… but, kecewa sebab they don’t know when to stop.

Like, yup, I know that was what you’re trying to say, and ada orang ni tak puas hati or salah faham dengan apa yang awak nak sampaikan, tapi you don’t have to argue to that extent yang tengok macam you pulak nak menegakkan benang yang basah.

Contohnya bila chairman kata “okay, this is it… you go back and review this this…” you should respect what the chairman said, bukannya nak bergaduh lagi. In your review nanti you boleh state what you tak puas hati about.

Sometimes you also have to sedar diri that, maybe dalam meeting, ada boss you… you should respect what came out from your boss’s mouth. Kalau berbeza arah dengan you pun, you should respect him/her. As your boss. Cuba fikir balik, maybe you yang tak update boss you? Bila boss you kata “okay, kami faham and kami akan bincang semula” you should just shut up. Bukannya you laung lagi dekat chairman tu “tapi kami dah buat ni dah notis kan ni ni ni”… Tak perlu. Boss you jadi boss ada sebab, you.

Memang you betul and mungkin dia tak berapa faham isi minda you, but there’s always a reason for the boss or the chair cutting down your speech.

Mungkin nak kejar masa, kita kena hormat masa orang. Mungkin nak jaga kepentingan ahli-ahli mesyuarat yang lain. Mungkin nak elak timbul isu yang maybe out of topic. Hmmm.

Sebijak-bijak mana pun kita, bila kita ada dalam meeting orang, kita kena hormat Pengerusi. Biarlah Pengerusi tu baru habis belajar pun, sedangkan kita dah 20 tahun kerja? Kalau you nak, you lah jadi chair, ok?

Hormat, and think before you speak? Is it necessary? Don’t repeat what you’ve said. Unless you are requested to do so.

Cheers!

Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s