Poyo

Sebenarnya perkara ni dah lama dalam fikiran I.

Dulu-dulu masa perkataan poyo baru-baru diperkenalkan, secara tiba-tiba ada orang yang I kenali dilabelkan sebagai poyo oleh beberapa orang yang I kenal juga. Macam selama ini perangai poyo ni tidak ada kategori.

Orang poyo ni, pada pandangan saya ialah, seseorang ambitious dan akan buat macam-macam untuk mencapai cita-cita dia. Dalam usaha dia ke arah mencapai cita-cita tu, kesungguhan dia tu, menarik perhatian orang lain, dan orang ingat dia tu jenis yang berlagak lah, kaki bodek la, jenis orang yang sanggup buat apa saja untuk capai cita-cita dia, sampai orang pun menyampah dengan dia. Walaubagaimana pun, at the same time, orang masih lagi nak kawan dengan dia.

 Itulah pemahaman I.

I pernah kenal orang tertentu melalui orang lain, contoh I kenal A melalui B. B would say something like, mamat A tu poyo lah!

Takdirnya, I kena buat assignment dengan si A. My first impression would be, alamak susahla kerja dengan mamat poyo ni. Tapi, dalam pada masa bekerjasama dengan si A ni, I get to know him dengan lebih dekat dan I rasa kesungguhan dia tu sangat tinggi, semata-mata untuk siapkan kerja dengan baik. Dan bila dah kenal dia lama-lama I rasa perangai dia tak memudaratkan orang pun. In fact, I think he’s done good in his job.

Maybe people dah set persepsi tertentu kepada seseorang sebelum kita kenal orang tu pun. I berdepan dengan banyak kes macam ni. Nasib baiklah I ni jenis yang suka kenal orang (tapi masih ada orang yang I tak suka kenal juga) jadi bila orang kata someone is poyo, I akan anggap itu cabaran dan I will try to get to know them better.

Oh by the way, few days ago ada orang labeled me as poyo. Hmmm. Wondering… takpelah. I okay jah.

Have a good Monday you!

 

Pengarang: aishahkay

simple young lady, living happy most of the time.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s