Rendang

Hi,

PhotoGrid_1499224450864

Cuti raya hari tu, I sempat masak 3 jenis rendang – ayam, daging dan kerang. On different days,  maybe up to 4 times. I masak rendang ni time raya je, setahun dua kali kalau rajin, kalau tak sekali je, raya puasa.

So, raya kali ni, masa first time I tried, I referred to some recipes I’ve found online, but I adapted to my preference. I basically main masukkan je, tak ada sukatan yang tepat, kan pro hehe, main campak-campak je.

I saja nak save recipe ni kat sini in case I lupa.

Ingredients.

  1. chicken, daging, or kerang
  2. serai
  3. bawang merah
  4. bawang besar
  5. bawang putih
  6. halia
  7. lengkuas
  8. kunyit
  9. cili kisar/cili boh (buat sendiri, blend cili kering yang dah direbus okay)
  10. kalau takde cili boh, boleh letak cili padi – tapi colour tak cantik sangat, tapi pedasss
  11. nisse (tak tau bahasa apa, tapi macam gula melaka tulah)
  12. santan
  13. kerisik (goreng dan tumbuk sendiri nyior baru best)
  14. garam
  15. daun kunyit (hiris halus-halus)
  16. minyak nak menumis

(bahan 2-7 kena kisar/blend sampai cantik)

Cara-cara

  • tumis bahan-bahan blend bersama-sama dengan cili dan nisse tu sampai pecah minyak
  • masukkan bahan no 1 (ayam/daging/kerang), masak bagi sebati/lembut/empuk (especially daging tu)
  • masukkan santan dan kacau slow-slow
  • masukkan kerisik, kacau sokmo
  • dah dekat nak masak, masukkan daun kunyit, masak sampai dah rasa sedap, sambil-sambil rasakan dengan garam.

Siap dah… usually took up to more than one hour, bergantung pada kuantiti bahan no 1. 🙂

Ini untuk panduan diri sendiri je okay. Yang mana dah pernah masak cara lain dan rasa dah sedap tu, teruskanlah masak ye. 🙂

 

Advertisements

Pengarang: aishahkay

simple young lady, living happy most of the time.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s