Bebel lagi, I kan suka bebel…

Tapi rupanya ada orang yang lagi suka bebel! HAHA.

No, malas nak cerita pasal orang, clever girls don’t talk about other people. Instead, we talk about perception. Adeh. Bolehlah kan labu.

Case 1 : Breakfast apa pagi ni?

Oh well, it’s not that I don’t appreciate your thoughts, but I don’t think I like being asked about this kind of things. Alamak, jahat tak kalau marah orang tanya I macam tu. Or adakah itu faktor umur? Teringat pula pakcik I pernah cakap, kalau SMS setakat nak tanya “dah makan ke?” Tak payahlah! Membazir katanya. Tapi tu dulu, masa kos satu sms ialah RM0.20, sekarang ni pakai apps dah tak rasa kredit habis for satu satu text, kan? Tapi masalahnya, (no, it’s not really a problem) orang yang tanya I tu lagi tua dari I. Takde kerja ke dia? Mungkin sebab dia boss kot? Or mungkin itu salah satu small talk? Tapi takkanlah terjadi hari-hari. If you have nothing to talk about, please don’t talk, boleh? Oh, cerewetnya I!

Case 2 : Nak orang macam I! 

I selalu rasa I adalah seorang yang balance. Gitu (perasan, biasalah) so I was like, hmmm if I want someone, I want it to be just like me. Hmmm. Tapi Ted dan Robin kata (or was it Barney and Robin, or maybe Lily and Marshall – belasah) katanya kalau dua-dua awesome (ehem!) nanti susah jugak! Like, hmmm I peninglah! I selalu terfikir, if I didn’t get a reply from this one, perhaps it was because I also didn’t reply someone else’s text. You see that one I hoped would reply my text, was just like me! He didn’t reply because he was like, meh… malas. Did I send a trivial text, like “dah makan ke?” hahaha. Funny! Kena sebijik kan? Nope I would text nothing important, like “hmmmm” – this is only if we got along very well and we understood each other lah. But hmmm… entahlah. I pun tak faham. But I concluded that I am a bit complicated so I hope for someone that is much more simpler but at the same time, could conclude things for me. I have so many questions, I think – don’t you think so? I hope my significant other (if there’s one) would be able to solve these questions like – nak makan mana? biru ke merah? whatever lah.

Case 3 : Hormat-menghormati, menjaga hati

Kadang-kadang bila I rasa orang tak hormat I, I would just keep myself quiet and then, would find time to reflect on my behaviour, if I was lucky I would be guided by good people. But most of the times, I would just realized that I was being too kind. (I know, perasan). Tapi ia tidak mustahil kan? I rasa semua orang ada rasa diri mereka patut dihormati, dan dijaga hati. Sebab tu dia berang kalau kita tersalah cakap or anything kita cakap akan sampai di hati dia, menyebabkan dia berperasaan diri dia tak dihormati (I pernah juga rasa) tapi… sebenarnya, if things are not related to us, we could just laugh about it kan, if things were on us/about us, we felt like, eh… what the hell? Oh, I malas nak fikir.

I lupa I selalu cakap macam ni, kalau benda tu sampai directly to u, your name was on that thing, then kita kena fikir, betul ke kita buat benda tu? If tak betul, then kena betulkan. Tapi, kalau kita cuma dengar someone said “tadi Mr A cakap pasal you pasal ni pasal tu, tak puas hati dengan u” tak payahlah nak sentap apa-apa. If betul si Mr A tak puas hati dengan u… biar dia cakap sendiri dengan u. But then, I sendiri pun lupa, okay! next time if tak puas hati dengan orang, teruslah pergi cakap dengan orang tu, okay?

Case 4 : Jangan perasan diri tu baik sangat 

Ye, Aishah… you ingat you tu hebat sangat ke? Entahlah kadang-kadang okay je nak rasa hebat because sometimes we deserve it. Asal tak susahkan orang ikut sukalah kan.

Case 5 : Jangan ingat kita je busy 

Betul tu… especially bila kita buat kerja melibatkan orang ramai. Kita jangan ingat part kita je yang penting, dan kita juga yang banyak kerja. Eh, ke I dah pernah tulis pasal ni? Tu jelah, gist dia, semua orang pun sibuk dan kita kalau tak boleh membantu, jangan menyusahkan. (Ingat tu aishah!)

Sekian dulu bebelan I pada minggu ini! Selamat hujung minggu semua!

 

 

Advertisements

Pengarang: aishahkay

simple young lady, living happy most of the time.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s