Aktiviti sekolah

Hari tu I ada baca blog pasal anak UPSR. Parents cuti, and berkumpul di sekolah masa anak sat for the exam, and parents only balik when the exam finished for the day. I mean, really, parents cuti for that? I tak salahkan parents yang nak cuti, ikutlah anak-anak deme, and I pun belum ada anak lagi.  I cakap banyak-banyak nanti orang selalu akan reply kat I “takdok anak lagi… sedaplah cakap”. I terima jelah memang banyak cakap pun.

I tahu ramai je kawan-kawan office yang ada anak bercuti masa anak ambil exam, I setuju je cuti untuk bagi support kat anak-anak, pick them up from school and masak sedap-sedap. Cuma, duduk tunggu kat sekolah tu, I tak setuju sangat. Tengoklah nanti macam mana masa I ada anak. Heee.

Pastu yang jenis kecil-kecil dah ada majlis graduasi ni. Yang nak kena berjubah bagai. Ayooo! Kalau form 3 or form 5 tu bolehlah. Tapi yang sekolah rendah pun nak berjubah. Tapi kalau sekolah ada bajet nak sediakan jubah, tak kisahlah. Yang nak kena bayar fee macam-macam ni, yang agak-agak tak membebankan parents ke? Well maybe lah ada parents yang kaya raya terlebih mampu nak anak-anak rasa berjubah bergraduasi kan?  Tapi tak kurang juga yang komen macam-macam pasal fee ni. Entahlah. Maybe zaman kita dulu semuanya sederhana and asal anak pass ayah ibu pun dah happy.

But that was puluhan tahun ago. Kalau I cakap banyak nanti kena balik kat I, but do you think that things are necessary?

 

Advertisements

Pengarang: aishahkay

simple young lady, living happy most of the time.

5 thoughts on “Aktiviti sekolah”

  1. Serius la duduk kat sekolah?
    Ambil berat sangat tu!

    Entah lah. masa saya first time duduk asrama time form 1… mak ayah saya tunggu taklimat ibu bapa.. pastu saya daftar.. angkat barang semua ke asrama then mereka balik sebab ayah saya nak masuk kerja balik, dia half day je hari tu. Saya rasa sedih sangat sebab masa tu saya baru umur 13 tahun kan.. lepas tu dihantar jauh jauh.. mak ayah saya lepas tu balik je macam tu…. saya macam terfikir.. ni kalau hantar aku dalam hutan pun agaknya mak ayah aku rilek je..aku sedih ni..
    Tapi sebenarnya takde apa pun.. lepas jumpa kekawan.. dah lupa dah kesedihan tu…

    Pasal majlis graduasi.. saya masa tadika ada je graduasi tu.. pakai jubah bagai juga tapi tak tau lah ada bayar mahal ke tak. mak saya cakap seploh ringgit je. sebab duit gambar.
    Sekolah rendah takde le. Sekolah menengah pun takde. Kira graduasi rasmi saya adalah masa diploma.. (masuk uni pun kena park padang kawad then naik bas utk ke dewan konvo tu.. Huuuu…) lepas tu ada dua kali lagi graduasi tapi takde rasa excited lebih lebih la.. sebab dah pernah rasa graduasi tu..

    Tapi betul lah, itu pun mak ayah kita sebenarnya dah happy dah.

    Ops. Terlebih komen pula.

    1. hahah takpe, i suka je komen banyak2. tapi yes, kak nana, seriously ada parents yang stay di sekolah sepanjang masa anak ambil exam. I dulu start graduasi masa form 3, itu pun parents tak datang sebab both were working, same, masa form 5 pun parents I tak datang for my graduation, and that could be expected since they had to work and I have like 6 other siblings at that time (now I have 7). Cuma masa konvo Degree baru lah family turun, and masa konvo DPA (lepas kursus 6 months for PTD) tu pun I rasa I tak inform pun my parents. Hee.

  2. Tu lah. Nampak mcm mak ayah skrg over over sgt.

    Tapi takmo cakap byk. Takut bila saya ada anak… Saya pun macam tu?

    Haihhh.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s