Beli Rumah

Tiba-tiba nak cerita pasal beli rumah. Macam mana I beli rumah yang I duduk sekarang ni. Actually, in my case ni lebih kepada pengaruh rakan sebaya. Sebab semua kawan-kawan dah beli. So, nak beli jugak. Masa I beli dulu, dah ada undang-undang membenarkan bayar/potong gaji selepas rumah siap. So, I sebenarnya I lambat jugaklah beli rumah, di kalangan my peers.

It was in 2010, November. I attended a small do, launching. So they promoted this new area in an existing neighbourhood. Dah ada kawan-kawan yang dah beli rumah dalam kejiranan tu, I pun rasa it’s quite a good neighbourhood, especially it’s not so far from the working place. So that’s one of the point.

Masa I cari rumah, my preferences was like – satu tingkat – 4 rooms and if possible with laman. Satu tingkat sebab I malas nak mengemas. But guess what, I got all those criteria checked with quite a reasonable price – masih dalam kelayakan untuk gaji I masa tu. So I was happy.

The only funny thing was – I didn’t even know the exact location of my house! I knew it’s in certain area of the neighbourhood but since the works hadn’t really started… there’s no proper road led to the part. Anyways, fast forward to 2012 – I received the letter that informed me the payment is about to start….

Eh, sebelum confirm rumah tu semua, I kena berulang-alik ke pemaju and selesaikan quite management things with the Lembaga Perumahan, lawyer etc on my own. Sedih juga masa tu sebab buat sorang-sorang.

So… now dah lebih 4 tahun I duduk situ, sebab I moved in to my own house in 2015… Laman ada with lalang-lalang sebab malas nak take care of the lawn. HAHA. πŸ™‚

Okay, ada guest, bye.

2 thoughts on “Beli Rumah

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s