#ameraishah – Tunang dan Nikah!

Assalamualaikum! Hi kepada yang baca ni!

Alhamdulillah, rasa macam semuanya berlaku begitu pantas sekali (hee) I dan Amer dah kahwin pada 14 Disember lepas. Yes, masih boleh wish pengantin baru and kirimkan hadiah, kalau nak bagi. HAHA.

I pun tak tahu macam mana nak describe perasaan ni, sebab kadang-kadang rasa macam tak percaya yang kami dah kahwin. Kami akad nikah di Pejabat Agama Islam Daerah (PAID) Sepang, dengan wali ayah I… dan dinikahkan oleh Ustaz Zamzuri dari PAID Sepang. Alhamdulillah, semua urusan dokumen dan HIV Test sebelum pernikahan dipermudahkan.

Majlis bertunang kami was on 29th Nov, sama juga, semuanya dirancang macam cakap-cakap, Amer was like “mama tanya, tak nak tunang dulu ke?” “bagi la can mama sarungkan cincin tunang” pastu I sometimes took it seriously terus gi survey tempat etc, tempah make up etc… finally, tunang pun senyap2 saja dan hanya dihebahkan kepada kawan-kawan dan keluarga yang rapat. In fact, hari tunang tu, baru I text group family sebelah arwah my mom to let them know that I was about to got engaged. HMMM.

Kami buat saringan HIV di Klinik Kesihatan Salak Tinggi (kawasan kediaman I) and it was my first time sampai situ pun sebab biasanya I gi klinik area Putrajaya tapi nak book slot for the test… penuh! So again, siap test tu, baru la I boleh proceed with all the documents for kebenaran berkahwin.

Back and forth of scanning and sending documents to and from my father too… it was quite stressful at times but alhamdulillah, on 2nd December, permohonan diterima dan dapat tarikh nikah —- semua pun aware kut yang pejabat agama di Selangor ni penuh dengan permintaan menikah. HAHA.

So, after nikah, akad ambil masa less than 20 minutes saja, I did had a Google Meet session with some family members and friends, Amer and I with helps from our photographer and my bridesmaid (aimi, mid, sally, azy…) and abang2 (taz, jimmy and sani) had arranged a Google Meet during our akad… so some could watch it live.

Then, we had afternoon tea at Movenpick Hotel for close family and friends. InsyaAllah, there will be kenduri soon in Kelantan, hoping to do that too next year. You guys are invited.

Bye! Happy New Year!

3 thoughts on “#ameraishah – Tunang dan Nikah!

  1. I baca mcm cecepat gak semua, pastu mcm tercingap eh kenapa laju sgt i baca!!!
    Selamat Pengantin Baru, adikku!!!

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s