Day 7 Ramadan 1443H

Dengan nama Allah, yang Maha Pemurah dan Maha Penyayang. Segala puji bagi Allah, Tuhan sekalian alam.

Selawat dan salam atas semulia-mulia para nabi dan rasul, junjungan kami Muhammad dan ats keluarga dan sahabat Baginda seluruhnya.

Ya Allah, ya Tuhan kami! Terimalah solat dan doa kami. Sesungguhnya Engkau Maha Mendengar dan Maha Mengetahui. Berilah keampunan kepada kami, sesungguhnya Engkau Maha Pengampun lagi Maha Penyayang.

Ya Allah, jadikanlah agama kami agama Nabi Muhammad. Keislaman kami, Islam yang sebenar-benarnya. Keimanan kami, iman yang sempurna. Solat kami, solat yang khusyuk. Amal kami, amal yang soleh. Niat kami, niat yang ikhlas. Jadikanlah dosa-dosa kami, dosa-dosa yang terampun. Jadikanlah hidup dan kehidupan kami, hidup dan kehidupan para ulama. Mati kami dengan mati syahid.

Ya Allah, masukkanlah kami ke dalam syurga bersama dengan para Nabi. Ya Tuhan kami, kurniakanlah kami kebaikan di dunia dan di akhirat. Jauhkanlah kami daripada seksaan neraka.

Semoga Allah mencurahkan kesejahteraan ke atas sebaik-baik makhluknya, junjungan kami Nabi Muhammad, keluarga dan sahabatnya. Maha suci Tuhan yang Maha Mulia daripada sebarang kekurangan. Salam sejahtera ke atas para rasul dan segala puji hanya bagi Allah, Tuhan sekalian alam

Sumber: https://akuislam.com/blog/ibadah/wirid-doa-selepas-solat/#zikir Aku Islam

Day 2 Ramadan 1443H

I just finished a meeting. By the way I was thinking of the tax. Income tax.

How I found it unfair for us to have to pay countless of tax despite our humble earning. And how we are allowed to exempt only about less than 10% of our earning for self care and other self consumption… that will eventually be taxed for another spending anyway.

Such life.

And this week twitter is highlighting the issues on B40 and T20… the T20 seems to be abusing the B40’s opportunities in as many ways possible… Which is saddened me a bit. I could only conclude that it all came from the parent from the early age.

Old issues including RMT (rancangan makanan tambahan) to allowance for unfortunate students… I experienced this first hand during my secondary school when I, – my mother actually insisted on listing hers and my father’s income despite having 6 children (at that time) resulting in me having to buy my own textbooks and all… even my SPM result was being held because we didn’t pay the school fees (I am an MRSM students for five years).

Terdetik jugaklah di hati masa tu bila kita tengok orang yang pakai baju adidas boleh terima bantuan sedangkan kita adidas (rantau panjang je) jugak lah kena bayar. Tapi takpela, I was thinking itu nasib masing-masing and maybe ada hikmah untuk semua tu.

Bukan nak kata kami baik ke apa… tak, tapi budak2 tingkatan 2 masa tu bukan paham pun kalau ayah dan ibu yang isikan borang tu tak nak tulis maklumat yang betul? Entahlah. Maybe both my parent are government servant (but still not M40 or all) considering having 6 kids at that time… maybe we are M40 after all since forever?

Penat kalau nak discuss about this, I think apa yang patut kita belajar is to always improve ourselves and tanamkan dalam hati niat untuk bantu keluarkan keluarga dari kesusahan. Tapi tanggungjawab ni berat dan setiap orang akan ada dugaan masing-masing. It’s unfair to say that we aren’t being grateful to be questioning like this but well.

Anyway, hopefully we will always be grateful and at the same time, we keep on improving ourselves. InsyaAllah.

Day 1 Ramadan 1443H

I’m thinking of sharing what I cooked yesterday. We had our first day iftar at MIL’s house in Bangi, everything went well, Alhamdulillah!

I cooked pajeri nenas, with guidance from my MIL! She even had everything prepared, basically what I did was following her instructions… and as bonuses, some stories about husband and his siblings (and about the 40 years old stove too!) The stove is from Aristone, somewhat expensive 40 years ago, with oven and gas compartment as well.
Husband was tasked to prepare watermelon juice and he made it extra with additional canned lychees. Which was good!

Beberapa minggu ni…

I can’t help but feel like I should do something about my career life. Tiba-tiba I rasa I kena cari something untuk jadikan kerja I lebih mengujakan (more exciting). It’s not that I don’t like what I am doing now (or apa tanggungjawab I sekarang) tapi, I rasa I perlu ada benda lain yang boleh fulfill apa yang I rasa sekarang ni.

But then I remember that I ni malas orangnya. Or worse, I just couldn’t find what is that thing I rasa macam kena buat untuk jadikan kerjaya (career development) I ni lebih meaningful.

I suka jaga usahawan, I feel like I should do something with it, but then I rasa apa yang I nak buat ni, memerlukan I kena study banyak… fikir banyak, resulting in me feeling macam couldn’t care less. Tapi I rasa I kena buat something. Extra curricular kalau sekolah kata.

Masa I jaga logistik di emotie dulu I rasa puas dengan kerja-kerja yang I buat walaupun macam sibuk dan tak cukup nafas or tak cukup ilmu pun tapi peluang untuk belajar sentiasa ada… Sekarang ni, I rasa macam stuck pun ada.

I sembang dengan kawan I yang tengah sambung PhD, dia kata… something macam… tak semua pun kena belajar sampai PhD or tak perlu pun belajar sampai PhD to feel like berjaya or if you tak belajar sampai PhD pun you don’t have to feel like tak best or tak berguna or something. Tapi I still can’t help but feel like I have to do something not really for the paper but untuk kepuasan diri sendiri ja in sense of my career. Faham tak?

What is this thing I’m feeling eh? Burn out ke? Mid-life crisis?