Sesuatu

Alhamdulillah, raya adalah baik baik saja, walaupun post sebelum ini, macam ada sesuatu sahaja, kan. Tentang adik saya. Alhamdulillah, semuanya baik di rumah. Jumpa ahli keluarga yang lain, nenek, makcik, pa dan adik adik. 

Hampir 10 hari, atau mungkin lebih saya bercuti. Selama di rumah, ada beberapa buah novel berjaya saya habiskan.

Ke rumah nenek pun melepak baca novel.

Nenek bila bersembang dengan makcik (melalui telefon), katanya “Along ada… duk baca nobel” 

Haha, kelakar nenek saya. 

Apa lagi. 

Oh ya, novel yang dihabiskan, ada dua dari Tere-Liye dan satu dari Hamka. Semua pun bagus. Novel Hamka berlatarbelakangkan zaman dulu, tahun 1920-an. Novel Tere-Liye pula agak kontemporari. Tapi semuanya adalah kisah kisah biasa yang berlaku dalam kehidupan seharian, ya, walaupun agak tragis, tapi itu adalah realiti. 

Saya memang lebih menyukai karya novelis Indonesia.  Mungkin faktor bahasa, atau entahla, bagi saya isinya lebih realistik. Mungkin sebab saya lebih suka novel yang realis, ya ada novelis bagus dari Malaysia tapi mungkin tulisan mereka tidak menarik minat saya?

Novel Tere-Liye, lebih kepada cerita cinta, cinta yang secara kesimpulannya, lebih baik dipendam sahaja. Kerana, sesungguhnya, hidup ini, adalah lebih dari cinta. *tersenyum*.

Sebab cinta, sungguhpun baik kalau diluah, tapi mungkin juga lebih baik disimpan. 

Sesuatu.

Selamat Hari Raya, semoga semua menyambut raya dalam kegembiraan. 😉 

Bosan dah

Last week I was stationed in Langkawi for LIMA event. It was a great experience that I didn’t mind repeating. 🙂 I was surrounded by good people, and I’ve got to meet a lot of new people as well as long lost friends, well not really long lost lah. 😛

I was assigned to be the accompany officer for the Deputy Minister of Transport, Union of Myanmar. My job was basically to accompany him and his officer to visit booths, and static exhibitions, take him to shopping, and to do some sight seeing in Langkawi.

His Excellency is a very humble man, and very knowledgeable too. He was an ex Navy while his officer was an ex Air Force. So they did have a lot of experience and knowledge to share, didn’t they?

I have this special car with driver to take my guests from hotel to exhibitions and everywhere.

my car for a week! :)
my car for a week! 🙂

I don’t have anything more to say.

But I do miss LIMA. 😉

 

 

Brunei and Penang

I was in Brunei last week for a meeting, it was a nice chance to put foot on another state. Oh, we did call member states for ASEAN. In our report we put it as AMS. ASEAN Member States… tapi few days ago ada orang betulkan ayat saya bila saya dah terbiasa sebut states dia betulkan dengan muka sombong, country katanya. Takpelah.

Well, ini adalah pertama kali saya ke Brunei. Alhamdulillah. Tapi seriously I tak berkesempatan nak pusing banyak tempat pun. A friend drove me around Gadong and Bandar Seri Begawan at night then I went to Gadong, to the Mall to just have a feeling about Brunei’s mall. Okay, it’s not as meriah as what we have here lah but it’s good enough.

Anyway, tempat mesyuarat adalah sangat cantik. I mean kawasan hotel tu lah. With the beach view. Sungguh, cantik sangat! 🙂 But anyway most of the time was spent in meeting room (or bedroom) so rasa menyesal jugalah tak explore kawasan hotel tu betul betul. I hope I could go back there. 🙂 *crossfinger*

Oh ya, Brunei memang agak mahal kos kehidupannya untuk kita rakyat Malaysia ni, tapi for them just nice lah. But if they come here obviously they will be orang kaya lah kan.

Then, I took flight to Penang on last Friday, just nak jalan-jalan. OHOH. I buat perangai macam orang kaya! I bought MAS ticket to Penang!

Anyway, it’s worth it. I had so much fun in Penang, alhamdulillah.

Okaylah.

Esok insyaAllah, I akan pergi bercuti lagi. Doakanlah I. Tiket ni dah beli dekat setahun rupanya (Mac 2012!).

Nanti nanti I update.

Salam! 🙂

Ucapan yang baik

Hari ini ada seorang kawan di pejabat yang akan berhijrah, bekerja dengan syarikat televisyen. Saya suka baca emel makluman yang dia hantar. Saya share sedikit.

Tajuk : Saya akan berhijrah!

Assalamualaikum W.B.T. dan Salam 1 Malaysia,

Saya telah ditawarkan bekerja selaku Pengurus Pembangunan Kandungan di TV, bertanggungjawab merancang, menyediakan serta menambahbaik kandungan TV bermula dari minggu hadapan.

Walaupun saya baru sahaja di MOT, tetapi saya bersyukur kerana diberi ruang dan peluang untuk berkenalan dengan ramai personaliti, karakter dan individu yang menarik di MOT ini.  Saya juga mengesan banyak bakat – bakat tersembunyi yang menarik di kalangan warga MOT. Kembangkanlah ia 🙂 Saya tidak tahu mengapa, tetapi saya rasa sedih untuk meninggalkan MOT. Panjang umur, kita jumpa lagi ya?

Saya juga ingin mengambil kesempatan untuk melahirkan penghargaan saya kepada dua individu yang saya banyak belajar sepanjang saya di sini iaitu Encik E dan Encik Rn. Mereka berdua sering memberi motivasi, ilmu dan semangat kepada kami semua. Banyak yang saya pelajari dari keduanya. Saya amat menghargainya. Mereka individu hebat dan saya doakan agar mereka dapat naik lebih tinggi lagi.

Saya rasa emel dia sungguh bersemangat. Bila saya wish dia good luck, reply dia,

Cik Aishah!! Thanks!

Begitu bersungguh, bila saya membaca reply tu, saya senyum.

Semalam saya mesej seorang kawan, yang jauh (di mata, dekat di hati) haha. We met in a plane, during my trip to Vietnam, almost two years ago. That was the first and last time we met (until now) but somehow we clicked and he’s funny.  Saya mesej ucapan tahun baru saja pun. Balasan dia memang berjaya menceriakan hari saya.

Hey, I just thought about you and you text me. Amazing.

Ah, sememangnya I am easy to please.  A single text would make me smile all day. 😛 Hopeless, isn’t it?

By the way, I met another special friend for lunch yesterday. Oh, dah lama betul tak jumpa! Rasanya dah dekat setahun! Itupun buat saya happy juga. *grinning*

Alhamdulillah!

Oh, boifren Indonesia saya akan ditempatkan di some far away country. He’ll be posted there maybe in April. I met him at few meetings and we clicked too, maybe because we are at the same age. He asked me if I wanted anything from Indonesia because his friends will meet me next week at a meeting.  Oh, so sweet. Last time I got Judika and Noah cds from him. His birthday was a few days ago,  I am thinking of giving him something but, I fail la bab bagi hadiah kat lelaki ni.

*saja ja panggil dia boifren Indonesia. He doesn’t know that. 

Satu lagi, abang Taz akan ditempatkan ke Indonesia! Wuhu! Sure gonna miss him!

His flight is on this Sunday. 😦 Will be at the airport to give moral support and buat lawak bodoh sekejap sambil lepak2 until he bid us goodbye from the escalator. 😛

Oh, so many things happened already and it’s just 10 days after a new year. Wish for all good things to keep coming, right?

All the best!

 

Salam!